• Slovenie 2017
  Toch al weer een beetje heimwee.
 • Sjotbikers TT

  We kijken alweer uit naar 8 mei 2018!

  voor onze 12de Sjotbiker MTB editie!

 • de Sjotbikers gingen naar Togo

  6 Sjotbikers gingen naar Togo...

 • niks uit de weg

  ne Sjotbiker heeft geen brugeske nodig, toch?

 • slijkenkoud

Afbeeldingsresultaat voor koninginnebrijWegens minder confortabel weer – en met de koude en regenachtige Tilff versie van 2 jaar geleden nog vers in het geheugen (dankzij de koninginnebrei maar dadelijk meer daarover) – werd deze geplande Tilff klimrit tijdelijk in de ijskast gestopt. En ging het richting Oud-Heverlee : een klassieker pur sang.

Veel volk aan het Dombosco-klooster daar aan de achterkant van Leuven waar je al op je adem trapt om naar de inschrijving te begeven, tenminste als ge u beneden aan de berg parkeert. En waar het vanaf de eerste moment echt mountainbiken is – van in de start dient ge al meteen een afdaling te nemen met op het einde een venijnig trapje-af en korte bocht naar links. Vanaf dan is het 2 uur genieten over misschien wel het meest gevariëerde parkoer uit ons jaarlijke TT’n arsenaal.

Een losliggende draad gooide jammer genoeg roet in het eten. De Luc zijn fiets struikelde over die draad en gooide de bestuurder vol op zijn gezicht. Na het meten van de eerste schade werd besloten de pechdienst te bellen. De Vje vergezelde de Luc richting huis – volgens laatste berichten zou er niks gebroken of gescheurd. “Alles redelijk stijf aan mijn lijf” (maar dat hebben we allemaal wel eens zeker...).

Het vervolg bracht ons langs de mooiste tracks uit die streeks met pittige beklimmingen, en ferme afdalingen. In een van die beklimmingen vroeg de Fik zich trouwens af waarom stijgende hoogtemeters altijd "positieve" hoogtemeter worden genoemd. Hij vond die eigenlijk feitelijk meer negatief.  Later vroeg hij zich trouwens af waarom klimmen altijd zo lang duurt en afdalen dan weer zo snel voorbij is. Waarschijnlijk zit er een foutje in de formule van de wet van Newton of zo.

De bevoorrding bracht soelaas (steun, toevlucht J) en de batterijen werden terug opgeladen. In de klim na de bevoorrading lag een mooi eerbetoon (een bloemstuk met een helm op) aan de hier  vorige jaar overleden biker. De laatste stukken van de 42km toer met bijna 700hm wogen zwaar maar onder de eerste zonnestralen van de dag haalde iedereen heelhuids de finish.

Eens bij Bertha volgde de grote reunie der Sjotbikers : de manne van Heverlee, de manne die de conditie omkrikten mee de Itegemse pijl, 2 verloren zonen die met de fiets van Oud Heverlee binnenwaaide, en een drinkend lid J. Gezellige bende.

Uiteraard moest nog een boompje worden opgezet over de ondertussen befaamde koningenbrij :

 • Iemand beweerde dat hij gehoord had van "de bruur van de zuster van die zaan aatste bruur en van die de vader en daa de vraa van" (Frenkje, eigenlijk gewoon van elle moe dan ?) dat echte koningbrei veel beter is dan honing "want da is maa a geplek sé".
 • Iemand anders beweerde dat op Discovery channel gezien had dat de koningin tot 6x groter kan zijn dan een doorsnee bij (zo groot gelijk ne sprinkhaan).  Die heeft volgens mij gewoon de film van Maya de Bij gezien vorige zaterdag.
 • Dat er 3 koninginnen zouden zijn : die kijkt dan weer teveel naar royaltie-watcher en verwart met Matilde, Paola en Fabiola. In die korf wilde trouwens echt niet rondhangen. Naar het schijnt wonen daar ook een stel hommels :-)
 • En dat ge het moet innemen met een lepel : volgens de ene volstaat een tipje met de punt van de steel, volgens anderen kunnen 3 schepjes ook wel.

Om alle gissingen uit de wereld te helpen hier een beetje duidelijkheid ...

Nr14.

Koninginnebrij is een enorm fascinerende stof die de werkbij produceert als voedsel voor al de larven. Eén uitverkoren larve dat veel meer koninginnebrij krijgt zal uitgroeien tot een vruchtbare koningin. Deze is tweemaal groter dan een gewone bij en zal ook ong. 30 keer zolang leven (een gewone werkbij leeft een 6-tal weken terwijl een koningin 3 tot 5 jaar leeft). Daarbij komt nog dat de ontwikkeling van een gewone werkbij 21 dagen duurt en die van een koningin slechts 16 dagen! Dit is een uniek fenomeen in de natuur! Door zijn samenstelling werkt koninginnebrij als een natuurlijk tonicum (= een middel dat het lichaam stimuleert en versterkt). Het is rijk aan vitaminen, mineralen en aminozuren. Er wordt in ruime kringen aanvaard dat een gezondheidskuur met koninginnebrij ideaal is voor mensen die uitzonderlijke prestaties moeten leveren (sport, examens, herstel na ziekte of ongeval)